KristinaKalliojarvi "Nyt kun olet saanut pääsi seinästä läpi, mitä aiot tehdä naapurisellissä?"

Demokratian sietämätön keveys

Kerrataanpa vielä miten demokratia toimii -jos olet sattunut nukkumaan yhteiskuntaopin tunnilla tai unohtanut sen mitä opetettiin hereillä ollessasi:

" Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta."

Sen, keillä on alunperinkään mahdollisuuksia pyrkiä tuonne eduskuntaan, määrää lähinnä eri puolueiden johto. Joka pyrkii pitämään huolen siitä, että ehdokkaiksi tulee asetettaa luotettavia ehdokkaita. Nimittäin puolueen kannalta. Vaarallisia "itseohjautuvia" eli turhanpäiväisellä ihanteellisuudella ja selkärangalla varustettuja ehdokkaita on syytä välttää.

Seuraavana demokraattisen prosessin kitkattoman sujumisen varmistaa vaalirahoitus. Jota saa sitä enemmän, mitä paremmin osoittaa olevansa valmis pelaamaan palloa. Siis vaalirahoittajien. Sitä kutsutaan yhteistyökyvyksi ja kompromissien tarpeellisuuden ymmärtämiseksi.

Koska tyhmä kansa kuitenkin, demokratian syvintä olemusta ymmärtämättömänä, saattaa kaikesta tästä ennakkovarautumisesta huolimatta äänestää väärin ja näin vaarantaa demokratian säilymisen, on onneksi kuitenkin vielä yksi valttikortti: vaalituloksen väärentäminen.

Jota keinoa on kuitenkin käytettävä säästellen, siihen liittyvien riskien vuoksi. Varsinkin, kun viime vuosina sekä Suomessa, että ulkomailla, on sattunut demokratian kannalta valitettavia takaiskuja, kun tästä vaalivilpistä on jääty housut kintuissa kiinni.

Näin esim. Itävallan presidentinvaaleissa, joista Suomalainen lehdistö revitteli pitkään etusivun otsikoita...anteeksi, muistini ei ole enää sitä, mitä se joskus oli. Korjaan siis: ohimennen mainitsi, mikä sekin tietenkin oli katsottava demokratian kannalta valitettavaksi tapahtumaksi.

Koska on hyvin vaikeaa tehdä mistään systeemistä idioottivarmaa, pääsee, tästä kaikesta huolimatta, satunnaisesti mukaan livahtamaan demokratiaan sopeutumattomia yksilöitä, joilla on vähintäänkin puoli selkärankaa jäljellä. Heitä varten on onneksi olemassa kuitenkin menettelytapa, nimeltään puoluekuri. Sen käyttäminen yleensä riittää ja vain äärimmäistapauksissa joudutaan turavutumaan kovempiin keinoihin, kuten eduskuntaryhmästä erottamiseen.

Demokratian kannalta on aina toivottavampaa käyttää vähemmän näkyviä keinoja, kuten uhkailua ja lahjontaa. Tai yksinkertaisesti hankalien yksilöiden siirtämistä syrjään puolueen ja/tai eduskunan sisäisin järjestelyin.

Ette siis muista teille opetetun mitään tännepäin viittavaakaan?

Ei olisi kannattanut nukkua yhteiskuntaopin tunneilla. Toisaalta, kuten jo sanoin, muistini ei enää ole sitä, mitä se joskus oli...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Nythän kaikki ei ole kuitenkaan niin huonosti kuin annetaan ymmärtää. Demokratia jyllää sen perimmäisellä merkityksellään jo Venäjällä, Usassa, Pohjois-Koreassa, Unkarissa, jne... Lisäksi on toiveissa, että demokraattinen prosessi etenee Italiassa, Ranskassa, Ruotsissa ja sen sellaisissa.

Kansojen kädet nousevat yhtenäiseen tervehdykseen ja mädättäjät viedään paikallisten saunojen taakse. Eläköön Demokratia!

Toimituksen poiminnat