KristinaKalliojarvi "Nyt kun olet saanut pääsi seinästä läpi, mitä aiot tehdä naapurisellissä?"

Valehtelijoiden klubi, uusintanäytös?

Reijo Tossavainen kirjoitti   blogissaan tänään, että  hän kauhistui huomatessaan Ylen vaalikoneessa jopa 97%:n ehdokkaista olevan enemmän tai vähemmän sitä mieltä, että vaalilupauksia ei tarvitse pitää.

Tuohon ongelmaan koitti http://nukkuvat.fi/ tuoda ratkaisua. Siellä kansanedustajaehdokkailla on mahdollisuus sitoutua omiin, vaalikoneessa ilmaisemiinsa kantoihin, luvaten kuukauden palkkansa hyväntekeväisyyteen, jos lipsuvat kannoistansa. (Tiedä sitten, kuinka moni on ymmärtänyt, että se kuukauden palkka menee joka kerta, kun takkinsa kääntää.)

Valtaapitävien taholta on ilmeisesti huomattu tälläisen vaalikoneen vaarallisuus olemassa olevalle puoluediktuurin vallalle. Koneen toiminnassa on ollut niin paljon "bugeja", ettei olisi niin luokatonta esitystä odottanut vaalikonefirmalta, joka kuitenkin on valittu tekemään esim. Helsingin Sanomienkin vaalikoneen.

Media on myös parhaansa mukaan vaiennut nukkuvat.fi vaalikoneen kuoliaaksi, siitäkin huolimatta, että kuulemma tiedote lähti hyvissä ajoin 2600:lle toimittajalle vaalikoneesta ja sen tarkoitusperistä. Vaalikoneen taustajoukoille oli myös jo luvattu haastattelu Ajankohtaisen kakkosen ohjelmaan, jossa oli tarkoitus pohtia miksi "nukkuvia" on niin paljon. Hyvin nopeasti tuli peruutus, jonka mukaan tätä aihetta ei ollenkaan käytetäkään. Parin viikon kuluttua samaisella aiheella haki samainen toimittaja osallistujia A-studion ohjelmaan, mutta nyt eivät kuitenkaan nukkuvat.fi taustajoukot enää kelvanneet ohjelmaan mukaan. Huonosta vaaliaktiivisuudesta tehtyyn ohjelman aiheeseen eivät nyt sopineetkaan ihmiset, jotka pyrkivät nostamaan äänestysaktiivisuutta, parantamalla äänestäjien "kuluttajansuojaa".

Tässä tuo taustajoukkojen saama selitys kyseiseltä toimittajalta:

Olin itse asialla kuukausi sitten. Tuossa vaiheessa olin vielä Ajankohtaisen kakkosen toimittaja. Silloin ajatuksena oli tehdä aiheesta "nukkuvat" ns. miniteemalähetys Ajankohtaiselle kakkoselle (ei siis a-studiolle). Kyseessä oli eräänlaisen pilottiohjelman teko, sillä A2 oli tuossa vaiheessa muuttamassa lähetyksensä formaattia ns. miniteemaksi. Toimitus päätyi kuitenkin vaihtamaan ko. lähetyksen aihetta.

Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnassa samaan aikaan toimeenåpannun organisaatiomuutoksen seurauksena en ole enää A2:n toimittaja, vaikka jatkan politiikkaan eriokoistuneena ajankohtaistoimittajana. Olen palannut em. aiheen pariin ja sitä on tarkoitus käsitellä a-studiossa.

Koska kyseessä ei ole laajempi teemakokonaisuus, on mahdollista, etten sisällytä nukkuvien vaalikonetta ko. juttuun. Siihen on myös muita syitä. Mm. se, etteivät koneen pyörittäjät ole itse nukkuvia, vaan tahoja, jotka ilmoittavat pyrkivänsä nimenomaan nostamaan äänestysaktiivisuutta.

Mielestäni nukkuvien vaalikone on aihe, joka sopisi paremmin toisenlaiseen yhteyteen; erilaisia vaalikoneita koskevaan juttuun. Toinen vaihtoehto on se, että teidän projektistanne tehtäisiin aivan erillinen oma uutisjuttunsa. - Niitä en itse tee.

Lämpimin terveisin

t. Timo Seppänen / toimittaja / YLE:n ajankohtaisjournalismi

 

Kansanvallan tukehtuminen lumedemokratian mukanaan tuomaan alistumiseen "nukkumiseen", tuntuu siis vallan hyvin sopivan valtaapitävien pirtaan. Sillä heidänhän agendaansa valtamedia sinänsä ja YLE pakkoveroineen erityisesti on selvästi osoittanut ajavansa. Ja onhan tuo ymmärrettävää: sen kaltaiselle poliitiikalle, kuin mitä viimeiset pari vuosikymmentä on noudatettu, on vaikeaa löytää kannatusta. Siksi onkin parempi keskittyä hiljentämään ne, jotka sitä vastustavat. Turhaan A-studiokaan selvittelee itsestään selvää asiaa. Niillä, joilta on riistetty ääni, ei ole mielenkiintoa tulla äänestämään. On jokseenkin sama ketä valehtelijoista sattuisi äänestämään. Tulos on aina sama. Tämä on nukkuvien logiikka. Ja tulosten valossa on hyvin vaikeaa väittää vastaan. En toki kehota olemaan äänestämättä. Kerron vain, että on helppo ymmärtää, miten niin toimimaan voi väsyneenä ja turhautuneena päätyä.

Muistin virkistykseksi siteeraan Kansan muistia tukipaketteja koskien: "Vaalikonevastausten perusteella nykyisen eduskunnan kanta Portugalin tukipakettiin olisi selvä ei, selviää Kansan muisti -verkkopalvelusta. Nykyisistä kansanedustajista 191 oli vastannut aihetta koskevaan kysymykseen Ylen vaalikoneessa. Heistä 135 vastusti ja 56 kannatti tukipakettia." Kaikki kai muistavat muistuttamattakin, kuinka sitten kävi.

 

  Reijo Tossavainen on huolissaan siitä, että suurin osa ehdokkaista ei näe mitään syytä, miksi vaalien alla ei voisi vähän valehdellakin. Kieltämättä huolestuttavaa. Minusta on kuitenkin vielä huolestuttavampaa, että suuri määrä ehdokkaista ei vaivaudu enää edes teeskentelemään kunnioittavansa kansan tahtoa.  Nukkuvat.fi vaalikoneesta laskin pikaisesti kahden vaalipiirin ehdokkaista ne, jotka suoraan ilmoittavat toimivansa täysin vastoin kansan tahtoa tukipakettien suhteen, eli kannattavansa niiden jatkamista.  107:stä ehdokkaasta 26 ilmoitti kannattavansa tai hyväksyvänsä uudet tukipaketit EU:lle. Siis lähes neljännes.

Sitten vielä ihmetellään, miksi nukkuvia on niin paljon. Minä ihmettelen vain sitä, ettei täällä ole menossa vielä laajamittainen kansannousu. Hyvin meidät on nujerrettu. Ei ole äänensä menettäneistä edes puollustautumaan.

 

 


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

Siltä varalta, että osalla kansaa muisti ei riittäisikään tuonne asti, näistä linkeistä voi tarkastella asiaa:

http://www.kansanmuisti.fi/opinions/portugal-vote/

http://fi-lib.blogspot.fi/2011/09/hallituspuolueid...

Käyttäjän MaaritLammasniemi kuva
Maarit Lammasniemi

Ai noin nukkuvien koneessa kävi? Olen sitä mainostanut, kun ymmärsin tulossa olevan jotain uutta ja täysin erilaista. No, tottakai epäilin, ettei tule onnistumaan. Mutta miksi kukaan tahtoisi äänestää valehtelijaa eduskuntaan? Uskoisin, että sitä mukaa, kun ihminen alkaa ymmärtää, että edustajat ovat valmiit tekemään mitä vain päästäkseen mukaan ajamaan omia asioitaan, he jäävät nukkumaan. Hämmästyttävää on tosiaan se, että kansana emme ole, kuten sanoit, keskellä kansannousua. Ehkä meillä on vielä liikaa sinisilmäisiä, hempeillä aurinkolaseilla varustettuja kansalaisia?

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

No, eihän toki kaikki tuon nukkuvat.fi vaalikoneen suhteen ole menetetty. Onhan siellä melkoisen paljon mukaan tulleita ehdokkaita, vaikka kone on aika ajoin takunnut pahastikin ja tunnusten saaminen välistä kestänyt suhteettoman kauan.

Sieltä kannattaa kyllä käydä katsomassa, ketkä ovat uskaltautuneet pistämään kuukauden edustajanpalkkansa likoon, sitoutumalla noudattamaan ilmoittamaansa linjaa myös vaalien jälkeen.

Kysymykset siellä ovat myös hyviä ja melkoisen yksiselitteisiä. Jos siis haluatte tietää onko teidän ehdokkaanne jakamassa edelleen suomalaisten verorahoja taivaan tuuliin, täysin valmis antamaan ulkomaisten kaivofirmojen jatkaa knsallisomaisuutemme ryöstämistä ilman korvausta tai sitä mieltä, ettei kansan mielipidettä tarvitse liiemmin kysellä päätöksenteossa, sieltä löydätte vastauksen. Samoin, kuin moneen muuhunkin elintärkeään kysymykseen, kuten kanta EU:iin, uroon, Natoon, perustuslakituomioistuimeen...

Toimituksen poiminnat